Donderdag 20 oktober 2022

Het zij-instroomtraject bij Stichting Veldvest

Meerle Sies heeft het zij-instroomtraject gevolgd bij Veldvest en is inmiddels trotse leerkracht op Basisschool St. Jan Baptist. In dit artikel vertelt zij je meer over haar ervaring met het zij-instroomtraject. 



Tijdens haar studie Bewegingswetenschappen heeft Meerle haar laatste stage gedaan bij een revalidatiecentrum. Daarbij mocht ze helpen bij de ‘Superheldenweek’. Tijdens deze week stelden kinderen van de Mythylschool doelen die binnen een week behaald moesten worden. “Ik werd zo geïnspireerd door de kinderen dat ik verder ben gaan kijken dan mijn studie Bewegingswetenschappen. Ik heb altijd bijles gegeven en huiswerkbegeleiding gedaan, dus ik wist wel dat hier mijn interesse lag. Tijdens mijn opleiding heb ik het ‘communicatieprofiel’ gevolgd en werd ik steeds getriggerd om complexe taal te vertalen naar ‘kindertaal’. Het verkennen van de onderwijsbranche was voor mij dus een logische stap.” Rond die periode is de vader van Meerle ook gestart met het zij-instroomtraject. Een groot voordeel dus dat ze van dichtbij mee heeft mogen maken wat het traject precies inhoudt. “Mijn vader was mijn grote inspiratiebron.”

“In november 2019 ben ik naar Hogeschool De Kempel gegaan voor zogenaamde speeddates met de schoolbesturen. Er was direct een klik met de medewerkers van Veldvest dus er werd een vervolggesprek gepland.” Tijdens het vervolggesprek wordt goed gekeken naar wie je bent en of je bij de Stichting past. Het zij-instroomtraject is een intensief traject wat je echt samen met de Stichting doet, van groot belang dus om elkaar goed te leren kennen.

Het geschiktheidsonderzoek
Voordat je officieel aan de opleiding kunt beginnen dien je het geschiktheidsonderzoek te behalen. Voor een goede voorbereiding op dat onderzoek start je bij Veldvest met een soort ‘betaalde stageperiode’. Tijdens deze periode word je aangesteld als Onderwijsassistent en mag je, onder begeleiding, direct aan de slag op de scholen. Zo kun je werkervaring opdoen, de scholen leren kennen en je goed voorbereiden op het geschiktheidsonderzoek. “Tijdens deze periode moest ik gesprekken voeren, toetsen maken en lessen geven waarbij assessoren kwamen kijken. Erg spannend maar ik heb me goed kunnen voorbereiden door veel te oefenen. Daarnaast ben ik goed begeleid door mijn mentoren.” Aan het einde van de stageperiode en na het behalen van het geschiktheidsonderzoek wordt er samen met je gekeken bij welke school je de opleiding kunt gaan volgen. Daarbij wordt er goed op gelet of de school bij je past en of er voldoende mogelijkheden zijn om je goed te begeleiden. “De laatste weken van de stageperiode ging ik alvast aan de slag bij de school waar ik de opleiding zou gaan volgen. Ik stond daar naast de leerkracht die het jaar daarna mijn mentor zou worden dus het was prettig om elkaar alvast te leren kennen.”

Betaald studeren
Wanneer de stageperiode voorbij is en je officieel aan de opleiding begint ga je een deel naar school en sta je de rest van de tijd voor de klas. Daarnaast werk je zelfstandig aan je studie. Het is een intensief traject dat je er niet zomaar even naast doet. “Er zijn echt wel pittige periodes geweest waarin ik mijn sociale leven in de weekenden ook even op een laag pitje moest zetten.” Bij Veldvest zijn we altijd op zoek naar manieren om het zij-instroomtraject te verbeteren en de slagingskans te vergroten. We hebben gemerkt dat we het wat meer in balans kunnen brengen door de studenten een dag vrij te roosteren om aan de studie te werken. Je kunt het zien als een betaalde dag om aan je studie te werken. Je hoeft dan dus niet alles in de avonden of weekenden te doen. Een groot voordeel van het zij-instroomtraject bij Veldvest.

Speciale juffenschool
De opleiding tot Leerkracht Basisonderwijs duurt ongeveer twee jaar. Meerle heeft in juli 2022 de opleiding afgerond en werkt nu fulltime als leerkracht van groep zeven. Ze kijkt terug op een fijne periode. “Het voelde vanaf dag één goed om op de school rond te lopen. Lesgeven is het leukste om te doen, ik krijg ontzettend veel energie van de leerlingen en het vak past ook echt bij me. Tijdens mijn opleiding heb ik de leerlingen verteld dat ik op een ‘speciale juffenschool’ zat. Dat vonden ze maar vreemd. ‘Waarom moet jij nog naar school? Ik dacht dat jij al lang een diploma had’. Dat zijn mooie complimenten.”

Ben jij benieuwd of het zij-instroomtraject ook iets voor jou kan zijn? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen! Bekijk de vacature hier. 

Meer nieuws