Dinsdag 28 mei 2019

Kleuters worden bouwvakkers

Metselen, specie, troffel, speciekuip, isoleren, tussenmuur en hard werken. De kleuters van Basisschool Sinte Lucij uit Steensel zijn op bezoek geweest bij “de bouw van het huis van klasgenoot Sam”.


Op de bouwplaats werden de kinderen rondgeleid door de moeder van Sam. Zij liet van alles zien, zoals een verwarmingsbuis van wel 100 meter lang. Het huis lijkt nog op een plattegrond waar alle kamers nog in gebouwd moeten worden. Sam wist ook al waar het toilet kwam, dat was te zien aan de buis die uit de grond kwam.

De kinderen mochten een echte bouwhelm op hun hoofd zetten. Hierop zaten oorbeschermers, voor de harde geluiden bij het bouwen. De kinderen vonden het erg interessant. In de klas werden huizen van blokken, lego en duplo gebouwd met prachtig gemetselde muren.

Een week later kwam de opa van Tim in de groep vertellen hoe een muurtje gemetseld wordt. Hij trok eerst zijn werkschoenen aan met extra stevige zool en neus en ging toen aan de slag. Opa had een grote werkbus bij zich die vol materialen zat waarmee een muur gemetseld kon worden. Eerst werd de zak cement aangemaakt met water en de kinderen konden goed roeren met de troffel. Daarna haalde opa een houten kozijn uit de bus. Dit was de basis voor het muurtje. En het muurtje kwam er, alle kinderen hielpen mee om een prachtige muur te metselen.

Daarna gingen de kinderen zelf aan de slag: metselen met meegebrachte suikerklontjes. De muurtjes en huisjes zijn prachtig geworden. De kinderen hebben veel geleerd. Het was een geweldige ervaring.

Meer nieuws