Dinsdag 20 april 2021

Toekomststoel met duurzame doelen Gedeelde eerste plaats voor toekomststoel ‘Houtje touwtje’ en ‘Tonny’

Dit keer was het de eer aan basisschool Sinte Lucij uit Steensel. De kinderen van groep 7/8 presenteerden vrijdag 9 april aan wethouder Eric Beex hun 9 Toekomststoelen. Het was een lastige keuze voor de jury maar uiteindelijk gingen er twee groepjes met de eerste plaats vandoor.


Sander, Lars en Lisanne bedachten de toekomststoel ‘Tonny’. Een oud stalen vat hergebruikt om een tweezits bankje van te maken. Ze hadden er kussens in gemaakt van oude stof en op beide zijden van de ton stonden de duurzame doelen. Duurzame doelen die ze zelf nastreven zoals minder lang douchen of vaker op de fiets naar school, maar ook doelen voor de gemeente zoals subsidie voor meer zonnepanelen op de huizen. De eerste plaats werd gedeeld met ‘Houtje Touwtje’, de stoel gemaakt door Jordy, Julian en Kars. Een prachtig natuurlijke stoel gemaakt van takken uit het bos, de rugleuning van geweven touw en een kussen van een oud T-shirt.

De jury heeft onder andere gekeken naar het ontwerp, de creativiteit, gebruik van duurzame materialen en de SDG’s (Sustainable Development Goals) ook wel duurzame doelen genoemd die de kinderen op de stoel hadden geschreven. De stoelen krijgen een mooie plek in de bibliotheek, kleuterklas of het scoutingbos.

Het project De Toekomststoel wordt voor de derde keer uitgevoerd in gemeente Eersel. Het project De Toekomststoel maakt onderdeel uit van het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid waarbij de gemeente hun jonge burgers betrekt bij duurzaamheidsvraagstuk en kinderen bewust maakt van hun hopelijk duurzame keuzes.

De Toekomststoel is een initiatief van oud politicus en schrijver Jan Terlouw. De stoel moet de gemeente er aan helpen herinneren om de toekomst en specifiek het thema duurzaamheid mee te laten wegen in beslissingen van vandaag voor morgen.

Meer nieuws