Dinsdag 18 februari 2020

Voedselbos en dorpsmoestuin in Vessem

Alle leerlingen van Basisschool St. Lambertus hebben op dinsdagmiddag 11 februari jl. meegeholpen met het aanplanten van het openbaar toegankelijke Voedselbos en inzaaien van de dorpsmoestuin. Over enkele jaren kan iedereen uit het dorp oogsten: fruit, bessen, groenten en kruiden. 


In het voedselbos komen vele soorten fruitbomen, bessenstruiken en andere eetbare planten. Het is een vorm van ecologisch/biologische voedselproductie die duurzaam is met een grote biodiversiteit. De initiatiefnemers (van o.a. de Dorpsraad, Brabants Landschap, boswachters) zien educatieve kansen in de dorpsmoestuin: die zou als een soort schooltuin dienst kunnen doen voor de leerlingen van Basisschool St. Lambertus.

De landbouw wordt ingericht volgens de beginselen van de permacultuur (kleinschalige, zelfvoorzienende landbouw), als tegenwicht voor de monocultuur (akkers waarop altijd hetzelfde soort gewas wordt verbouwd). Dat betekent dat er geen kunstmest gebruikt wordt en er vooral meerjarige planten verbouwd worden.

Voorafgaand aan de middag hebben de organisatoren uitleg aan de kinderen gegeven over het idee van een duurzame omgeving en een robuust Beekdal en wat hun taak deze middag was. De activiteiten waren per groep verschillend, er werden (vooraf gemaakte) vogelhuisjes opgehangen, struiken met bessen geplant, zaadjes gestrooid en gaten gegraven waarin (fruit)bomen geplaatst werden. 
Het weer zat niet echt mee, maar de leerlingen lieten zich niet door wind, hagel en regen tegenhouden. Regenjassen, oude kleding en kaplaarzen waren nodig om in de modder te werken. Er was veel hulp van ouders, opa’s en oma’s. 

Meer nieuws